maanantai 12. syyskuuta 2016

Klinikalla taas

Taas ei oikein hyvää kuulu.

Nallen pärskiminen ei ole ottanut laantuakseen ja pikkuhiljaa olenkin alkanut kallistua ihan uuden vaivan puolelle. Voisiko syynä kuitenkin olla head shaking? Neurologista vaivaa puoltaa se, että pärskimistä ei esiinny juurikaan maneesissa ja se, ettei hevonen vaikuta lainkaan muuten sairaalta. Sanoisin jopa, että Nalle on ollut tavallista mukavampi ratsastaa.



HS-vaivaa vastaan puhuisi kuitenkin se, että hevosen nenästä tulee ratsastaessa juoksevaa limaa, mikä ei sinänsä viittaisi neurologiseen vaivaan.

Halusin tutkituttaa hevosen huolella ennen pidemmälle vietyjen johtopäätösten tekemistä ja niinpä suuntasimme Tampereen hevosklinikalle tarkistuttamaan silmiä, hampaita ja hengitysteitä.

Verikokeissa, silmätarkastuksessa tai nenätähystyksessä ei havaittu mitään poikkeavaa, mutta suuhun kurkatessa pilkotti jälleen sudenhammas yläleuan hammaslomasta. Röngenissä hammas näkyi selvästi ja siitä vain pieni osa on puhkaissut ikenen. Hammas ei välttämättä ole yhteydessä pärskimiseen ja pään heilutteluun, mutta siitä huolimatta se tullaan poistamaan lähiaikoina. Tilauksessa on myös hs-hevosille suunniteltu nenäverkko.

Katsotaan, millaisia käänteitä meidän syksy tuo tullessaan, mutta koska hevonen on hyvä ratsastaa ja eläinlääkärikin kehotti ratsastamaan normaalisti, olen ajatellut treenata pärskimisestä huolimatta. Tällä viikolla onkin kaksi valmennusta. Huomenna hypätään esteitä Miksun johdolla ja perjantaina on Sepon koulutunti.

Millaisia kokemuksia teillä on head shaking hevosista? Onko vaiva pahentunut tai kenties muuttunut oireettomaksi? Millaisista apuvälineistä olette saaneet apua? Kaikki tieto olisi nyt tervetullutta.

4 kommenttia:

  1. Hei! Minun hevonen on 25 vuotias lämppäri ja häntä on vaivannut pari vuotta head shaking tauti! Kova pakkanen, aurinko, tuuli ja sade aiheuttaa kovaa pään heilutusta. eläinlääkäri käski syöttää epilepsia lääkettä joka auttaa jonkun verran. pakkanen tuntuu tällä hetkellä olevan pahin. Hevoseni silmien pupillit on laajentuneet koko ajan joten käytön uv-suoja huppua kesät ja talvet.
    huomasin ensimmäiset oireet jo kun heppa oli 14. Tuntuu koko ajan pahenevan.

    VastaaPoista
  2. Meillä ei onneksi ole vielä muita oireita ilmennyt kuin tuo pärskiminen ja sekin saatiin nenäverkolla kuriin. Täytynee kuitenkin varautua siihen,että silmätkin pitää tulevaisuudessa peittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kai se se on erilaista eri hevosilla. Mun hevosta ei siitepäly häiritte, mutta aurinko ja kevät talvella hanki ottaa silmiin. Eläinlääkäri sanoi että on migreenin tapasta särkyä. Uv-huppu ja lääkitys auttaa siihen. Nyt kun on kova pakkanen ja jos avaa tallin ovenkin niin hevonen rupeaa heiluttaamaan päätään heti, edes lääke ei auta sillon. Minkä ikänen sun hevonen on? Huomasin oman hepan ensimmäisiä oireita kun hän oli 14. Uimisen jälkeen heilutti päätään jonkun aikaa. Sillon en tienny viälä mitään taudista.
      Nyt kun hänen hyvä ruuna kaveri kuoli se pahensi vaivaa. Että stressi voi pahentaa vaivoija myös.

      Poista
    2. Nallen oireet pahenivat sikäli, että tämä kesä oli vaikeapi kuin viime kesä ja huomasin syksyllä, että hevonen heilutti päätään myös laitumella. Nyt ei hepalla kylläkään ole enää mitään vaivoja... Huomasin tämän kommenttisi vasta nyt.

      Poista