torstai 2. heinäkuuta 2015

Laidunlomalainen palasi töihin

Nalle vietti kaksi viikkoa täydessä laidunlevossa. Voisi kuvitella, että laiduntaminen on kevyttä, mutta enpä ole vähään aikaan nähnyt yhtä väsynyttä hevosta. Kengittäjäkin ihmetteli, kun jalat eivät tahtoneet kantaa ja karsinaan talutettaessa, hevonen eteni tärisevin jaloin pitkin seiniä melkein kuin huumattuna. Kaikesta huolimatta Sepon kouluvalmennus meni tänään oikein kivasti, lukuunottamatta loppua, jossa heppa ei oikein enää jaksanut kantaa itseään ja hampaatkin taisivat kiukuttaa.

Lomailu ei aina ole sitä mitä voisi kuvitella. Myös opettajien kesälomia kadehditaan ja arvostellaan paljon. Opetusala on kuitenkin vapaa ammatti. Suosittelen kaikille, jotka pitävät vaivattomana itsensä maisteriksi lukemista. 12 vuotta ensimmäisen ja toisen asteen opintoja ja keskimäärin kuusi vuotta yliopistossa voisivat tuottaa paremmankin peruspalkan kuin 2700-2900 kuukaudessa. Verotuksesta tietämättömille sanottakoon, että tästä jää käteen noin 2000 euroa. Samaan pääsee huomattavasti vähemmälläkin kouluttatumisella. Joillakin putkimiehillä on omakotitalo maksettu, ennen kuin opettaja on selvinnyt edes opintolainoistaan.Varsinkin, jos ope harrastaa ratsastusta ;)

Kasvatusala on myös raskasta. Kuvittele itsesi valmistelemassa esitelmää, jonka pituus on 45 minuuttia. Kuvittele sen jälkeen valmistelevasi vastaavia esitelmiä eri aiheista kuusi kappaletta viitenä päivänä viikossa. Oppitunnilla ajatuksiin ei voi vaipua. Et ole konttorissa. 20 silmäparia tuijottaa ja joku noheva kysyy, mitä tarkoittaa filamentti. Kämmenesi hikoavat.

Päälle tulee erinäisiä tehtäviä, kuten kokouksia, koulutuksia, palavereja, valtakunnallista opetussuunnitelmaa, välituntivalvontoja, vanhempainiltoja, ongelmissa olevia lapsia ja nuoria, kokeiden ja esitelmien korjaamista sekä varainkeruuta opintomatkoihin. Vapaallakin olet tavallaan aina töissä. Kun näet kiinnostavan artikkelin hesarissa tai oman alasi tutkimuksen, pohdit, voisitko käyttää sitä opetuksessa. Terassilla naapuripöydän asiakas nyökkää sinua kohti. Siellä se kansankynttilä nyt juo viiniään.

On myös syytä muistaa, että opettajien vuosipalkka oli aikoinaan jaettu kymmenelle kuukaudelle; opet siis säästivät itselleen kesäajan palkan. Systeemistä luovuttiin ja samainen vuosipalkka jaettiin 12 kuukaudelle. Ansiot pysyivät siis samana, mutta kuukausipalkka pieneni. Miksi siis opettajien tulisi potea huonoa omaatuntoa kesäajan palkastaan?

Kaikesta huolimatta suosittelen ammattia. Jos olet innostunut, positiivinen, kekseliäs ja pidät erilaisten ihmisten kanssa työskentelystä toisinaan paineenkin alla, voi opetusala olla juuri sinua varten.

Ja kyllä! Jaan Nallen mielipiteen. Lomailu on tavattoman raskasta. Viikko Kroatiassa vei meikäläisestä kyllä mehut, niin että jyrähdin pahaa aavistamattomalle tallikaverille, käytännössä ilman syytä. Hän kun ei tajunnut pitää minulle laitumen porttia auki. Anteeksi pyytäminen on hirveän vaikeaa. On helpompi puhua säästä tai vaikka uudesta autosta. Kasvatan ihmisiä työkseni, mutta aina ei ole helppoa elää niin kuin opettaa. Anteeksi silti Henna. Tiedät kyllä, että tarkoitan sitä.

Kroatiaa täytyy suositella ihan kaikille. Tässä nautiskellaan ensimmäisen illan ehtoollista :)




2 kommenttia:

  1. Missäpäin Kroatiaa matkailit? Me oltiin toukokuussa Dubrovnikissa ja aika peruspaikalta tuntui, ei vielä voittanut Italiaa. :) Ehkä jos olisi ollut pienemmässä paikassa missä ei niin turistipaljoutta olisi se tuntunut ihan erilaiselta!

    VastaaPoista
  2. Moikka! Me oltiin ensin noin 20 km Splitistä rannikolla ja sitten muutama päivä vuorilla. Olen ollut myös Zagrebissa, mutta se oli enemmän sellainen kaupunkiloma. Muutama kaveri oli viikon Bollin saarella ja se oli kuulemma aivan huikea.

    VastaaPoista