sunnuntai 30. marraskuuta 2014

(Hevos)talouden abc


Huulet mutrussa kuin Päivi Räsäsellä hän istuu tietokonenäytön kelmeässä valossa ja räpyttelee kosteita silmiään. Koko kuukauden paahtamisen tulos on jälleen jyvitetty kansantalouden hyödyksi. Mikään  ei tyhjene yhtä nopeasti kuin hevosnaisen pankkitili palkkapäivänä. 

Mutta mihin se raha menee? Ja tuleeko se koskaan takaisin?

Koeviikkoon huipentuvan yhteiskuntaoppi 2-kurssin innoittamana olen nyt koostanut alle jokaisen hevosnaisen-ja miehen taloustiedon abc:n. Huom. ei suositella hevosihmisille, jotka haluavat yhäti elää valheessa.  Seuraa juonipaljastuksia. Älä lue eteenpäin. Stop! Tai jos et jaksa perehtyä koko litaniaan, niin siirry suoraan kohtaan S.

A: auto. Auton tehtävä ei ole kuljettaa hevosen omistajaa vaan hevosta. Auton valinnassa ei paina bensankulutus, autovero tai muut merkityksettömät seikat. Rekisteriotteesta tarkistetaan vain vetokyky. Autolla ei voi myöskään kuljettaa kavereita, koska auton virkana on toimia myös hevosesi liikkuvana vaatekaappina. 

Toista se oli ennen


B: Biotiini, B-vitamiini ja se kolmas purnukka, joka maksaa enemmän kuin hevosen omistajan viikon ruoat, mutta pollen on saatava sitä. Muuten ei kasva pitkät hiukset ja vahvat kaviot. Mitä omistaja sitten känsäisillä käsillään sivelisi? Omat haivenet putoavat päästä puutostaudin ja pitkittyneen stressin seurauksina. Täydellisestä tallipaikasta ei puutu kuin tuulikone joka pöyhisi leikkisästi  oman sydänkäpysen virheetöntä otsatukkaa.

C: cob. Tämä mystinen mittayksikkö saattaa aiheuttaa hysteerisiä tunteenpurkauksia tallinkäytävällä. Cob-kokoiset suitset voivat olla ihan mikäkokoiset tahansa. Ne eivät joko mahdu hevosesi päähän tai sitten ne ovat liian suuret. Mitä kalliimmat suitset, sitä vuolaammat kyyneleet. Ja hevosvarusteita myyvä nettikauppias huutonauraa partaansa. Eihän hevosen omistaja satasen remeleitään palauta. Hän ei ehdi hevoshommiltaan. Sen sijaan hän myy kerran päähän sovitetut suitset puoleen hintaan facebookissa. Mutta vasta sitten, kun varustekaapin ovi on vaarassa räjähtää saranoiltaan. 



D: d-rengas sen olla pitää, jos halutaan pieni, mutta vakaa vipuvaikutus. Sitten on tietenkin niitä kumikuolaimia, omenanmakuisia ja vaikka mitä. On pelhamia, fullcheekkiä, kurpariolleria, oliivia, kankea, matalalla kielentilalla, ketjulla, putkella, patkulla ja katkulla,  you name it. Ja ne mokomat hilavitkuttimet maksavat luonnollisesti 20-500 euroa. Et silti epäröi. Sinä tarvitset sellaiset!

E: equiline. Samaan sarjaan menevät muutkiin ylikalliit laatumerkit. Voisi kuvitella, että  115 euroa maksava hevosen korvahuppu olisi kudottu jonkun uhanalaisen karvaeläimen villasta, mutta ei. Edes timangit eivät ole lasihelmiä kummoisempia. Ökykallis korvahuppu kimaltaa kilpaa omistajan kyynelsilmien kanssa. Kyyneleet johtuvat vuoronperään liikutuksesta ja ahdistuksesta. Kokeneemmat sanovat, että se on ihan normaalia.

F: foorumi. Hevostalli.net- on hevosiin höyrähtäneiden virallinen sivusto. Tuletpa millä asialla tahana, olet huono ihminen ja  väärässä. Silmätön ja kädetön lapsi, joka maalaa postikortteja varpaillaan rahoittaakseen kehitysmaiden tyttöjen koulutuksen, muuttuu ht-netissä ihmishirviöksi. Tuomioita jakelevat ihmiset tietävät aina paremmin. Muista, että rahattoman ei pidä ostaa eläintä. Tilillä on oltava ainakin kymppitonni, kaikilla muillakin ht-nettiläisillä on.

G: GastroGard. Vaikka parhaasi teet, voi hevonen silti sairastua. Suuren ystäväsi vatsanpuruja saatetaan joutua lääkitsemään sellaisella oraalipastalla, että valmistajan kassakoneen kilinä kuuluu varmaan Etelämantereella saakka.  Kolmen viikon mahahaavakuuriin uppoaa helposti tonni. Omistajan leukaperät kiristyvät jälleen äärimmilleen, kun  hevosesi pyklää kalliit eliksiirit takillesi. Tahmea ja haiseva tökötti tarttuu tietenkin autosi turvavyöhön ja muistuttaa lemullaan jokaisella autoilukerralla siitä, että todellakin rakastat hevostasi. Ja rakkaudella on hintansa.



H: hampaat. hevosen legot tulee hoitaa vähintään kahdesti vuodessa. Eläinlääkärin tehtävä on jyystää hikhatussa ratsusi kitaa jättimäisellä raspilla. Hevosen tehtävä on tunnelmoida täyshuumattuna silmät puolitangossa ja omistajan tehtävä on maksaa koko lysti. Se oikea eläinlääkäri ajaa tallillesi tietenkin jostain jumalan selän takaa ja laskuttaa 5000/e Km.  Ihanan kallista.

I: Irtopalaleikkaus. Mun sysysydämestä puuttuu palanen ja se on irtopalanen!  Pakkaa hevosesi autoon, pistä tonni takataskuun ja rukoile, että se riittää.

J: jing ja jang. Hevosen henkilökohtainen hieroja on perehtynyt myös kiinalaiseen ikivanhaan hoitomuotoon eli akupunktioon.  Hevosen naamalta voi hoidon alussa yleensä lukea selvästi lauseen: what the fuck!? Hetken kuluttua piikki lihassa onkin kaviokkaasi mielestä ihan vaan jees jees. Hieroja tunnustelee myös hevosesi korvienväliä näppärillä sormillaan. Energioiden tulee olla tasapainossa; ei liikaa jingiä eikä jangia. Kun hevosesi muodostaa täydellisen taon, tunnet itsesikin raukeaksi. Syvällä sisimmässäsi kysyt, onko tästä mitään hyötyä, mutta vastaus rauhoittaa kaiken lukuunottamatta miinusmerkkistä tiliäsi: Ei tästä haittaakaan ole. 



K: klippaminen. Talvella hevoset kasvattavat talvikarvan. Ideaalitilanteessa karva lämmittää ulkoilevaa hevostasi, mutta ei hiosta liikutuksessa. Oikeasti pollesi tippuu hikeä jo vartin hölkyttelyn jälkeen. Karvojen ajelu helpottaa kuivumista, mutta altistaa omistajan koko talven kestävälle loimirumballe.  Oikean koltun etsintä on piinaavaa. Lopultakin istuva ja lämmin ulkoloimi maksaa jostain syystä enemmän kuin ne kaikki muut. Tarhakaverin mielestä hengittävä ja vedenpitävä kangas myös maistuu hyvälle. Hampaitasi kiristellen ostat rullan karhunlankaa ja kiroat äänettömästi.



L: Loimi. Edelliseen aiheeseen liittyen on mainittava, että hyvä ulkoloimi ei riitä. Vaihtoloimia pitää olla. Sisälle kannattaa varata liukaspintainen talliloimi. Kuivatukseen fleeceloimi, kävelytykseen ratsastusloimi ja kisoihin siisti edustusloimi. Kaikkia laatuja pitää olla kolme. Mihinkään ne eivät mahdu paitsi autosi takapenkille. Joidenkin hevosihmisten loimikokoelma maksaa keskivertopalkansaajan kuukausipalkan verran.  Mutta nähdessäsi hevosesi tyytyväisenä kääriytyneenä kirkkaaseen ja kuohkeaan uuteen takkiinsa, ymmärrät, että kaikki oli sen arvoista. Muista kuvata hetki välittömästi, koska huomenna loimesi ei missään tapauksessa enää näytä uudelta.

M: maastoilu. Raikas ilma ja kauniisti tepsuttava hevonen. Kyllä maastoilu on mukavaa. Jos et putoa, karkuuta hevostasi, sotkeennu koiravaljakon remeleihin, tule ammuttua hirvenä tai jos hevosesi ei innoissaan polje kenkiä jalastaan, on maastoilu oikeastikin mukavaa ja melko edullista. Riskien minimoimiseksi kannattaa toki muuttaa maalle ja ostaa muutama hehtaari omaa metsää. Se voi tulla kalliiksi, mutta kuka näitä nyt laskee?

N: nuoret hevoset. Ne saattavat maksaa aikuisia vähemmän, mutta tilanne tasoittuu nopeasti. Jangsterisi kasvaa pian ulos satulastaan, ei vain kerran vaan jopa kolmesti. Ainoa sopiva penkki maksaa tonnin. Ostat sen jouluboonuksillasi ja toivot, että oppisit pian ratsastamaan elikollasi. Ammattilainen tahtoo ratsutusurakastaan 400-1000 euroa kuukaudessa. Mutta hei, kaikki harrastukset maksavat eikä ratsastus ole poikkeus. Ratsuttajan videoiman ratsastuksenkin katselu voi olla harrastus.  

O:  Orjat. Heitä ei enää ole. Tallityttö on kuollut sukupuuttoon. Eräs vanha kouluratsastaja kuiskasi kerran nähneensä yhden, mutta kukaan ei uskonut. Tädin nuttura oli kiristänyt liian kauan. Jos tahdot saada hevosellesi hoitoa, on siitä oltava valmis maksamaan. Köyhät hevosenomistajat muodostavat talkooringin. Kun jonkun hevonen sairastuu, tai omistaja ei pääse tallille, jakaa talkooväki taakan. Koskaanhan ei tiedä, jos jo huomenna omalta pollelta pamahtaa jänne tai et pääse sekoittelemaan kultamurusi mömmeröitä.

P: paise. Hevonen ei ole turvassa missään. Talven tullen maa jäätyy ja yks kaks hevosesi onkin aivan jalaton. Kaviopaise on melko helposti hoidettavissa oleva vaiva, mutta kengittäjän saaminen paikalle ensitilassa voi raastaa hermoja. Elikko ei myöskään aina ymmärrä omaa parastaan. Sinä tahtoisit hoitaa rakasta lemmikkiäsi. Lemmikki tahtoisi potkaista polvilumpiosi säpäleiksi.

Q: q-etuliitteisillä hevosilla on usein suvussaan Quidam de Revel, joka oli varmasti arvokas hevonen. Nalbertti ei tule omalla ratsunurallaan saavuttamaan isoisoisänsä kaltaista menestystä, mutta silti sain pulittaa harrastuskaveristani suhteellisen ison rahan. Ainakin jos otetaan huomioon, että olen käytännössä rahaton. Kaksi ropoa vai miten se olikaan.



R: rintarmmimaringaalivatsapanssarijännesuojahäntäheijastineiruskeaavaanmustapaitsijospitäävaihtaasatulaa. Ratsastus on välineurheilua. Se joka väittää muuta valehtelee.

S: Sinulla ei ole siihen varaa!

T: tallivuokra. Omat asumismenosi ovat sivuseikka. Suurimman loven asumiskustannuksistasi kuluvat hevosesi majoittamiseen.  Kaakkisi soluasunto maksaa monta rahaa. Maksat sen kuitenkin mukisematta, koska kustannuksiin nähden hevosen pitäminen toisen nurkissa perustuu lopulta vain tallinomistajan hyväntekeväisyyteen. Karsinoita vuokraava hevosalan yritys ei ole kultakaivos vaan työtä pelkäämättömien yksiöiden vinksahtanut intohimo.

U: Uusi hevonen. Kun vanha ja hyvin palvellut on siirtynyt vehreämmille laidunmaille, pitää hevosihmisen saada uusi ystävä. Hyvä hevonen maksaa tuhansia euroja. Hevoskuumetta poteva ihmisparka voi tehdä epätoivoisia tekoja. Legendan mukaan eräs suomalainen esteratsastaja myi eläinallergisen tyttärensä lapsimorsiameksi Afganistaniin vain rahoittaakseen uuden menestyksekkäästi Racingia hyppäävän nuoren lupauksensa. Ja tämä on tietenkin tositarina.

V: valmennukset. Tavoitteellisen ratsastajan kuuluu käydä valmennuksissa. Valmentaja ei ehkä aina muista nimeäsi, mutta huonosti käyttäytynyt hevoseni muistuu kyllä nopeasti mieleen. Valkun tekisi mieli huutaa pää punaisena, mutta eihän se kehtaa. Ratsastaja toivoo, että uusi satulahuopa pelastaisi tilanteen.  Valmentajan aika maksaa pari euroa minuutti. Halpaa kuin saippua! Siksi kannattaa valmentautua ainakin kahdesti viikossa. Et tarvitse itsellesi uutta talvitakkia. Tarvitset valmentajan.

X: on kertomerkki. Sen tehtävä on muistuttaa hevosenomistajalle, että rehellisyyden nimissä kaikki arviot harrastuksen hinnasta pitää kertoa kolmella. Itselleen valehtelu on tosin defenssimekanismeista tehokkain eikä hyvällä mielenterveydellä ole hintaa.



Y:  Yllätys. Hevosen omistaminen on täynnä yllätyksiä. Useimmat yllätykset ovat ikäviä ja tulevat kalliiksi. Odottamattomia ja kinkkisiä tilanteita kannattaakin keventää huudahtamalla iloisella äänellä onglemakohdan ilmentyessä: ”Yllätys!”  Hevonen seisoo karsinassaan letit päässä ja shakkikuviot kankussaan. ”Yllätys!” Äidin pikku Turboltahan on tipahtanut etukenkä. Ainoa kengittäjä, joka sunnuntai aamuna suostuu paikalle, tahtoo palveluksestaan 90 euroa.  Työ kestää kaksi minuuttia. Ei, naulat eivät ole kultaa.

Z: Jos hevosen nimen perässä on Z, niin sillä saattaa olla muutakin kuin tunnearvoa.

Å: Ruotsalainen oo. Muista, että svenska talande ryttare är bettre ryttare och kanske rikkaampi också.

Ä: Äitiys. Hevosellekin se on suotava, ainakin jos olet jaksanut onnistuneesti kantakirjauttaa otuksesi. Naapurin  Taisto-ori ei kelpaa isäksi eikä kallisarvoinen ystäväsi pääse nauttimaan lemmenleikeistäkään. Elämänsiemenet tilataan Saksasta, tuoreena olisi kai parasta. Setä ultraa, omistaja maksaa kiltisti ja toivoo, että hevosenalku pysyy äitihevosen sisällä sopivan kauan. Tammarehut kaavitaan säntillisesti säkin pohjalta ja sikiö vakuutetaan. Keväällä varsomiskarsinassa retkottava kaksipäinen mutantti, on tamman omistajan kiitos.  Tai jos kaikki meneekin hyvin, niin viimeistään viikon ikäisenä uusi elämä polkee naulaan tai tekee jotain muuta kamalan kallista.

Ö: Ötökät. Ne piinaavat rakasta lemmikkiäsi, niin ettei ratsastuskaan enää onnistu. Hyttysloimeen sonnistautunut ratsusi näyttää lähinnä talvisodan sankarilta. Seuraavana päivänä näky muistuttaakin enemmän mustanaamiota. Hyttysloimen repiminen on varmaan myös mukavaa. Muista, että hevosesi on saatava toteuttaa itseään. Ainahan voit sivellä hevosesi ötökkämyrkyllä. Paras maksaa saman verran kuin pullollinen Elisabet Ardénin parfyymiä. Huokaisten tarjoat myyjälle pankkikorttiasi.

Et tarvitse kuittia. Unohdus on hevosen omistajan pelastus.







19 kommenttia:

  1. voi Miila tää on niin hyvä! :D mihin muuhunkaan sitä rahansa laittaisi, höh sitä vartenhan töissä käydään että saa pennosensa pistää hevoseen... Vai onko mulla mennyt joku juttu ohi? :O
    -e

    VastaaPoista
  2. Haha! Osui ja upposi. Gastrogardin hajusta itse kyllä tykkään, se on vähän kuin kanelia. Jokaisen GG-kuurin aikana kiitän itseäni siitä, että olen ymmärtänyt hankkia hevosen sijaan pikkuponin, kun annos on 1/4 - 1/2 tuubia. Tosin pienenä miinuspuolena on mainittava se, että ponini on ratsastuksellisessa mielessä minulle vähän liian pieni.

    VastaaPoista
  3. Oho, no makuja on monia :D Pitää joskus yrittää nuuhkia tuota kaneliaromia GG:sta. Toivottavasti en enää kylläkään joudu mokoman tökötin kanssa tekemisiin. Kallista on!

    VastaaPoista
  4. :D Mimosalla se on sana hallussa :D Ihan äippä täällä ääneen nauroi.

    VastaaPoista
  5. Vastaukset
    1. Kiva, jos tykkäsit. Tottahan tämä on, kaikessa kauheudeessaankin ;)

      Poista
  6. Lähetin linkin miehelle. Uskon että käänteispsykologia toimii tässä kohtaa, kun omaa hevosta vasta suunnitellaan, mies kuvittelee että juttu on vitsi tai hurjaa liioittelua ;) Sitten KUN (ei jos) meillä on oma hevonen, se ei voi väittää etten kertonut mitä se todella on :D

    // UnnaNanna

    VastaaPoista
  7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  8. Aivan loistava, kiitos! Niin pelottavan totta joka sana... :D mutta siltikin jaksan aatella (hyvällä säällä ja hyvän treenin jälkeen) tän olevan joka pennin arvosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on. Mutta en valitattaisi, jos lottovoitto osuisi kohdalle :)

      Poista
  9. Hihii miten hyvä kirjoitus, oli kyllä päivän piristys ja melkeen joka kohta sopii itseen ja hevostalouteen :D!!

    VastaaPoista